Laat voor het eten

Fietstochten en fietsreizen

Adviezen en aanraders

Foto boven: onze zooi uitgestald in het Pin Seng Hotel, Penang (Georgetown), Maleisië. Voor een paar dagen ons thuis. TL-verlichting is standaard in alles wat door Chinezen wordt gerund. De verf bladderde niet van de muren, het water uit de kraan hadden we kunnen drinken. Wereldplek.

Toen ik het in m’n kop kreeg om te gaan fietsen, ben ik gaan zoeken, luisteren en lezen. Ik pakte het aan als een wetenschappelijk onderzoek. Lezen, nog meer lezen, argument en tegenargument. Praten met mensen, naar beurzen en lezingen. Waar ik me vooral op richtte, en waar ik het meeste aan gehad heb, zijn de ervaringen van anderen. Daarom deel ik mijn eigen belevenissen en bevindingen graag in de hoop dat je er wat aan hebt.

Waar te beginnen?
Het eerste advies wat ik je kan geven is: luister naar meer dan één verhaal. Elke fietser vindt dat hij de juiste keuzes heeft gemaakt. Maar niet elke fietser heeft gedaan wat jij wilt gaan doen. Ga, net als in de wetenschap, op zoek naar een patroon. Als je genoeg ervaringen voorbij hebt zien komen, ontstaat vanzelf een beeld van wat een goed advies is voor je eigen plannen en ambities.

Ten tweede: kijk niet zozeer naar de keuzes die mensen gemaakt hebben, maar naar het waarom van die keuzes. Dat is wat echt interessant is. Een keuze die iemand maakt, ook al lijkt die volslagen weird, heeft altijd een ‘waarom’. Als je de moeite neemt om de reden voor een keuze te achterhalen, helpt dat je om te bepalen of die reden ook voor jouw situatie geldt. Ik zal mijn eigen keuzes zoveel mogelijk uitleggen.

Als laatste: maak een goede analyse van wat je te wachten staat. Ik ben fietsers tegengekomen die op dikke 26-inch profielbanden door Iran fietsten omdat ze dachten dat de meeste (doorgaande) wegen slecht of onverhard zouden zijn. Dat zijn ze niet, ze behoren tot de beste wegen waarover ik gefietst heb. ‘Grip’ gaat automatisch samen met wrijving, dat is het hele idee van grip. Wrijving is weerstand en kost energie, die je in de warmte en de drukte van Azië veel beter voor andere dingen kunt gebruiken. Waarmee ik een eerste voorbeeld heb gegeven van een verhaal en een waarom.

Als allerlaatste: veel plezier met de voorpret!

Index
Dit lijstje is duidelijk nog in de groei. En zoals dat gaat bij groeien: het wordt vanzelf groter.

De tent

De slaapzak

Winterfietsen