Laat voor het eten

Fietsverhalen en fietsinformatie

De bagagefiets

Bagagefietsen! Brug bij Sost, Karakoram Highway (KKH), Pakistan.

Foto hierboven: Oezbekistan, niet ver nadat we de grens met Kyrgyzstan waren overgestoken. Terug in het hete, stoffige laagland.

Mijn fiets is mijn tochtgenoot. Ik ben er onderweg afhankelijk van, ik vind ‘m mooi, hij hoort bij mij. Voor mij is een fiets meer dan een werktuig, voor jou waarschijnlijk ook. Ergens in de aanloop naar je eerste bagage-fietstocht of fietsreis komt het moment waarop je die fiets gaat bestellen. Ik herinner me die momenten, ze zijn bijzonder, met de bestelbon op zak werd mijn reisplan concreet – ik ging het echt doen. Yes.

Aan dat moment van bestellen ging bij mij een heel traject vooraf, want voor alle bagagefietsen waarop ik fiets of heb gefietst heb ik tevoren een wensen- en onderdelenlijst opgesteld. Ik wist precies hoe mijn bagagefiets eruit moest zien en welke onderdelen hij moest hebben. Om dat goed uit te zoeken had ik alle informatie nodig die ik kon vinden. Ik had het meest aan de ervaringen van andere fietsers. Vandaar deze informatie.

Stap voor stap

Structuur helpt om te begrijpen wat een bagagefiets is. Ik ga stap voor stap de onderdelen van mijn (ideale) fiets langs, met een uitleg over de keuzes die ik daarbij gemaakt heb. Onderaan deze pagina staat een index van de thema’s waarin ik die onderdelen heb ingedeeld. Dat zijn niet alle onderdelen. Een echte materiaalfreak kan hele pagina’s volschrijven over zadel- en stuurpennen, maar daar kom je vast zelf wel uit. Het gaat me om de onderdelen die bepalend zijn voor het karakter en het gebruik van een bagagefiets.

Bagagefiets?
Wat voor de één een vakantiefiets is, is voor de ander een reisfiets of een trekkingfiets. Of een toerfiets. Of een randonneur. Hoe je het ook noemt, het gaat om een fiets waarop je je spullen laadt om naar Hoenderloo of Hyderabad te fietsen. Een fiets voor jou en je bagage. Een bagagefiets dus. Dat klinkt niet al te sexy, maar dat zijn Hoenderloo en Hyderabad ook niet.

De basis: waar hebben we het eigenlijk over?

Uitgangspunten
Mijn bagagefiets is een fiets:

 • waarop ik zit of lig. Ik heb veel ervaring met conventionele bagagefietsen, m’n ervaring met een ligfiets is groeiende. Voor het verhaal maakt dat weinig uit: een groot deel van de onderdelen die ik beschrijf wordt voor alle typen bagagefietsen gebruikt;
 • waarmee ik langere tochten maak: weken, maanden of jaren. Relevant omdat langere tochten hogere eisen stellen aan de slijtvastheid van onderdelen;
 • waarmee ik (in alle redelijkheid) elk type weg aankan: verhard, onverhard en alles wat daartussen zit. Dat geeft mij maximale vrijheid bij de keuze van routes, landen en bestemmingen;
 • waarmee ik ook in gebieden fiets waar fietsonderdelen niet of slecht verkrijgbaar zijn. Dit is van invloed op de keuze van onderdelen;
 • waarop ik m’n bagage in fietstassen vervoer: mijn fiets heeft dragers. Je kunt ook de dragers thuislaten en je bagage verdelen over een hele riedel kleinere tassen die je op allerlei plaatsen aan het fietsframe vastmaakt. Dat heet bikepacking, maar dat is niet wat ik doe.

Gebruiksdoel en eisen
Een bagagefiets heeft als doel om jou en je uitrusting over lange afstanden, over elk type weg en door ontwikkelde en minder ontwikkelde gebieden te vervoeren. Dat doel stelt eisen aan zo’n fiets:

 • Een bagagefiets is sterk.
  Want Door het gewicht van je bagage dendert elke kuil en elke ribbel extra door in frame, wielen en dragers. Die moeten dat niet alleen aankunnen, maar met gemak aankunnen. Een bagagefiets moet niet alleen sterk zijn voor de kuilen en keien die je ziet, maar vooral voor de gaten in de weg die je niet ziet.
 • Een bagagefiets is comfortabel.
  Want Je maakt er lange dagen en heel veel kilometers mee, gedurende meerdere weken, maanden of jaren. Het frame moet iets van veerkracht hebben, de fiets moet een voor jou comfortabele ‘zit’ hebben en de afmetingen van frame en onderdelen (stuur, cranks, zadel) moeten aansluiten op je lichaamsbouw en zithouding.
 • Een bagagefiets heeft de juiste rijeigenschappen.
  Want Een wendbare fiets is automatisch een slechte rechtdoor-fiets en andersom. Het is het een of het ander. Voor verreweg de meeste lange tochten is richtingsstabiliteit (van nature stabiel rechtdoor rijden, je test dat door je handen even van je stuur te halen) belangrijker dan wendbaarheid. Veel korte bochten draaien, zoals bij het mountainbiken, is op reis niet aan de orde. Je gaat voornamelijk rechtdoor. ‘Baat het niet, dan schaadt het wel’ is hier van toepassing: een wendbare fiets is nerveuzer, wat je op een vervelende manier merkt in afdalingen (uitvergroot door het gewicht van de bagage) en wanneer je minder ruimte hebt, zoals bij langsrazende vrachtwagens op drukke wegen en in stadsverkeer. Ik heb me nooit gerealiseerd hoe groot de invloed hiervan is, totdat ik op mijn (toen) nieuwe Vittorio (wendbaarder, maar nerveuzer dan de Snel waarop ik daarvóór fietste) voor het eerst ging afdalen. Doodeng, ik heb echt tijd nodig gehad om daaraan te wennen. Mijn advies als je lang weggaat: koop een rechtdoorfiets.
 • De onderdelen van de bagagefiets zijn slijtvast en betrouwbaar.
  Want Je wilt niet in de steppen van Woezi-Woezistan stranden met een stukke fiets, je wilt onderweg zo min mogelijk sleutelen en je fiets mag niet te hard slijten van slechte wegen, water en modder. Betrouwbaarheid van onderdelen blijkt uit de ervaringen die ermee zijn opgedaan. Bij onderdelen die al een tijdje meegaan zijn die ervaringen er, bij de nieuwste onderdelen en vindingen zijn die er nog niet. Je weet dus niet of ze 2.000 of 20.000 kilometer meegaan op een beladen fiets, over slechte wegen en in weer en wind. Hoe verder en hoe langer je weggaat, hoe slimmer het is om voor onderdelen te kiezen met een bewezen staat van dienst.
 • De fietsonderdelen zijn onderweg verkrijgbaar en te repareren.
  Want Hoewel je vrijwel alles naar vrijwel overal kunt laten opsturen, is dagen wachten op UPS (en op de douane en op officials waarvan je niet kon bedénken dat die erover gingen) in een of ander shithole simpelweg zonde van je tijd. En als de doos voor je neus staat, heb je ook nog iemand nodig die wat erin zit kan monteren. Je fiets heeft dus onderdelen die ingeburgerd zijn (breed verkrijgbaar), niet al te hightech (zodat fietsenmakers onderweg het begrijpen en er iets mee kunnen) en die je liefst zelf kunt vervangen.

Misschien mis je ‘Een bagagefiets is licht.’ Sterke, no-nonsense fietsen waar je de wereld mee over kunt zijn niet licht, live with it. Lichter kan wel, bijvoorbeeld door geen standaard te monteren (een fiets die je neerlegt of tegen een hek aanzet valt nooit om) of geen vast slot (een kabelslot moet sowieso mee).

Fietsen en ligfietsen
Waarom heb ik (tot het moment van schrijven) verreweg de meeste tochten op een ‘gewone’ bagagefiets gemaakt? Waarom niet op een ligfiets? Omdat ik met fietsen begonnen ben op een traditionele bagagefiets. Mijn vrienden waar ik het wereldfietsen van afgekeken heb hadden dat soort fietsen, ik ben hen daarin gevolgd, ik wist niet eens dat er bagage-ligfietsen bestonden. Vergelijk het met skiën. Waarom heb ik nooit geskied? Omdat mijn ouders geen wintersporters waren en ik er niet mee ben opgegroeid. In plaats daarvan heb ik later wintertochten gemaakt op toerlanglaufski’s, in Zweeds Lapland, met een tent en met temperaturen waarbij je in Nederland verplicht binnen moet blijven. Zo is het ook met mij en ligfietsen. Als m’n vrienden vroeger een ligfiets hadden gehad, was ik vast en zeker al een tijdlang overtuigd ligfietser geweest. Ligfietsers zijn ontzettende zelfdenkers, ik ook.

Bij mij kwam de nieuwsgierigheid naar het ligfietsen in het najaar van 2019. Dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat er sinds april 2020 een ligfiets in onze garage staat. Een meloengele Nazca Gaucho Tour. M’n ervaringen ermee staan hier. Als ligfietser heb ik vanaf nul moeten beginnen. Het is echt een ander ding, ik heb opnieuw moeten leren fietsen. Ik vind het heerlijk, rammelen aan iets (bagagefietsen) dat vertrouwd is. Iets nieuws doen. Dat levert soms ongemak op, maar ongemak is onderdeel van elk leerproces. Blijven leren vind ik belangrijk, net als nieuwsgierigheid. Hetzelfde verhaal kun je maar één keer vertellen, als je verteller bent moet je steeds op zoek naar ingrediënten voor nieuwe verhalen. Wat het ligfietsen me heeft gebracht is een nieuw gevoel, dat ik niet meer kwijt wil. Op m’n Gaucho bekijk ik de wereld – letterlijk – op een andere manier, en dat voelt heel goed.

Meer weten over ligfietsen? Ga voor goede, goed geschreven en bevlogen info over lange fietstochten met een ligfiets bijvoorbeeld te rade bij Fietsers Afstappen van Walter Hoogerbeets. Die website was voor mij de directe inspiratie om mijn eigen site te beginnen en wekte mijn nieuwsgierigheid in het ligfietsen.

Tegen de stroom in

Bij bepaalde keuzes ga ik tegen de stroom in en wijk ik af van de trends op het gebied van fietsen en fietsonderdelen. Die trends gaan voornamelijk over wielrennen en mountainbiken – niet over het fietsen met bagage. Logisch, in vergelijking tot wielrenners en mountainbikers zijn wij maar een kleine groep fietsers. De trends op het gebied van racefietsen en mountainbikes zijn maar sporadisch van toepassing op bagagefietsen, omdat onze fietsen andere dingen doen. Je moet daarom eigenwijs durven zijn bij het samenstellen van je fiets. Fietspech krijgen op je zaterdag-bosrit is wat anders dan dezelfde pech in hartje Roemenië. Een dag fietsen is wat anders dan weken of maanden elke dag op een fiets zitten. Als jij straks ergens in Noord-Noorwegen of Turkije fietst, is het jij en je fiets, zonder fietsenmaker om de hoek of de materiaalwagen achter je. Dan blijkt of je thuis verstandige keuzes hebt gemaakt. Wees kritisch en ga je eigen weg – net zoals straks op reis.

De klassieke fietstypen in perspectief: waarom zou je niet gewoon…
…een mountainbike of racefiets van dragers voorzien en daarmee de wereld rond rijden? Omdat zowel een mountainbike als een racefiets niet ontworpen zijn voor het fietsen met bagage. Dat werkt dóór in de frame-geometrie en de onderdelen van die fietsen. Dus dat kan niet? Alles kan. Mensen hebben op de meest onwaarschijnlijke fietsen de meest onwaarschijnlijke avonturen beleefd. Maar als je die fiets toch moet aanschaffen, waarom dan geen fiets die voor het reizen gemaakt is? Ik zal de doorsnee racefiets en mountainbike als referentie gebruiken bij het bespreken van onderdelen van een bagagefiets, omdat je waarschijnlijk een beeld hebt van hoe die fietsen eruit zien.
De mountainbike
Een mountainbike is een terreinfiets, bedoeld om over onverharde en bochtige paden te raggen. Die fiets moet daarom sterk, wendbaar en slijtvast zijn. Een doorsnee mountainbike-frame is van oversized buizen gemaakt (stijf en sterk, maar niet veerkrachtig), met een niet al te diepe (redelijk comfortabele) zit, brede vorken en een hoog bracket (het framedeel met de trapas) zodat je een grote bodemvrijheid hebt. Veel mountainbike-frames zijn voorzien van een vorm van vering. Wat onderdelen betreft zijn het meest kenmerkende het rechte stuur en de brede, terreinvaardige banden. Mountainbikes zijn meestal uitgerust met schijfremmen, de klassieke modellen hebben wielen die een slag kleiner zijn dan racefietswielen. Ze hebben een extra sterk en slijtvast uitgevoerde aandrijving (tandwielen, ketting, cranks, derailleurs), een smal zadel en geen spatborden (soms een klein achterspatbord).
Kernwoorden: sterk, terreinvaardig, wendbaar
De racefiets
Een racefiets is een minimalistische wegfiets, bedoeld om op goede verhardingen hard te gaan. Een racefiets is vooral licht en is gestript van alles wat je niet nodig hebt om vooruit te komen. Het frame is hyperlicht en niet veerkrachtig, met een diepe zit (minder luchtweerstand, meer druk op armen en handen) en een grote zitbuishoek waardoor je beenkracht zo goed mogelijk op de cranks wordt overgebracht. Bij de onderdelen is gewicht belangrijker dan robuustheid. Het stuur is de klassieke stuurbocht, met verticale remgrepen met geïntegreerde shifters en meerdere posities voor je handen, waaronder een ‘onderin’-stand, waarbij je dieper voorover zit en minder lucht vangt. Banden (en dus velgen) zijn relatief smal en wegvaardig. Het zadel is weinig meer dan een streep. Racefietsen zijn ‘kaal’. Dat is niet alleen om gewicht te besparen, bij wedstrijden mogen racefietsen geen voorzieningen hebben die bij een val mede-renners kunnen verwonden.
Kernwoorden: licht, wegvaardig, rechtdoor
De bagagefiets
Een bagagefiets gaat voor wat betreft zijn eigenschappen shoppen bij zowel de mountainbike als de racefiets:
Overnemen van een mountainbike: robuustheid en slijtvastheid van frame en onderdelen, terreinvaardigheid (deels).
Maar niet: wendbaarheid (gaat ten koste van de richtingsstabiliteit, het is of-of), kleiner slag wielen (grotere wielen zijn betere afstandswielen), recht stuur (ondingen voor de lange afstand), frame-geometrie (niet comfortabel genoeg).
Overnemen van een racefiets: richtingsstabiliteit (bij een bagagefiets belangrijker dan wendbaarheid), stuur (sluit beter aan op de menselijke lichaamsbouw, comfortabeler op lange afstanden), grote wielen (sporen beter, minder rolweerstand).
Maar niet: kwetsbaarheid van frame en onderdelen (grotere kans op pech of materiaalbreuk), frame-geometrie (niet comfortabel genoeg), zadel (nul comfort), bandenmaat (niet terreinvaardig).

Index

De belangrijkste onderdelen van een bagagefiets heb ik ingedeeld in de volgende thema’s (de lijst gaat nog groeien):

Het fietsframe

Wielen en banden (in de maak)

Stuur en remmen (in de maak)

Aandrijving en pedalen (in de maak)

2 reacties

 1. Hallo,

  Goed om te lezen dat je niet bepaalde merken aan prijst maar dat het kiezen van een (vakantie) bagagefiets echt iets persoonlijks is. De afgelopen jaren heb ik het internet afgespeurd naar ervaringen van bagagefietsen en in verschillende winkels geweest. Om vervolgens weer te verzanden op forums, in meningen en discussies van mensen die topmerken bagagefietsen hebben, en vooral waarom je juist die merkfiets moet kopen.

  Ik vind het dan ook grappig als mensen een vraag stellen over mijn fiets. De meeste mensen kunnen maar één bagagefiets in Nederland, deze wordt bij mij om de hoek gemaakt. Vaak krijg ik te horen, Joh? waarom heb je die niet gekocht!! Nou ik zal het je uitleggen, ik heb tijdens mijn keuze een plan van eisen opgesteld. Meestal staan ze dan raar te kijken.

  Wat persoonlijk voor mij belangrijk is; dagelijks gebruik, weinig onderhoud, goede verlichting, aantal versnellingen, stevige bagagedragers, goed zadel, remmen, soort frame, spatborden en vul de lijst maar aan. Bij de meeste mensen wordt de keuze van een fiets gemaakt op wat ze mooi vinden of op iets wat trendy is. De meeste mensen zien een fiets als een voorwerp met twee wielen waar je op moet trappen. Toch zie ik steeds meer dat mensen enorm veel geld uitgeven aan een fiets voor in de schuur of een rondje om de kerk.

  Een fiets waarmee je op vakantie gaat moet betrouwbaar zijn, jouw passen en voldoen aan jouw eisen en wensen. Eigenwijs zijn en niet met trends meegaan omdat je daar een andere gedachte bij heb prima, het is jouw fiets. Zelf iets onderweg kunnen (laten) repareren is belangrijk. Ik vind dat dit niet moet zijn omdat je op kwaliteit en duurzaamheid heb ingeleverd.

  Alles wat je opgeschreven heb over de aanschaf van een bagagefiets snijd hout. En heb hier ook over na gedacht en zo’n beetje tot dezelfde conclusie gekomen. De tips die je beschrijft zijn super goed, en sluit mij hier 100% bij aan.

  • Beste Leon,
   Bedankt voor je positieve reactie. Er komen nog een aantal pagina’s over onderdelen en het fietsframe waarin ik trends bij bagagefietsen in perspectief plaats, zodat voors en tegens aan bod komen. Dat zal meer dan eens afwijken van de doorsnee bagagefiets, daarom vond ik het mooi om te lezen dat jij je kunt vinden in wat er tot nu toe staat. Dat motiveert, nogmaals bedankt en mooie tochten gewenst!

Geef een antwoord

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.