Laat voor het eten

Fietsverhalen en fietsadviezen

De bagagefiets

Brug bij Sost, Karakoram Highway, Pakistan

Brug bij Sost, Karakoram Highway (KKH), Pakistan

Foto hierboven: Oezbekistan, niet ver nadat we de grens met Kyrgyzstan waren overgestoken. Terug in het stoffige, hete laagland.

Omdat we in Nederland gek zijn van fietsen, is daar veel goede informatie over te vinden. Je moet van goeden huize komen, wil je daar nog iets aan toe kunnen voegen.

Zo zou je kunnen denken. Ik denk zo niet. Dat komt omdat mijn perspectief anders is. Een winkelier geeft informatie vanuit de grote verscheidenheid aan klanten en klantwensen die bij hem binnenkomen, en matcht die wensen met het eveneens grote aanbod en met wat hij op de plank heeft liggen. Zijn eigen voorkeuren spelen wel een rol, maar hij wil de klant niet wegsturen die iets anders komt kopen dan wat hij zelf in de schuur heeft staan. Logisch.

Bij de adviezen op deze pagina’s hoef ik dat brede perspectief niet te hebben. Ik heb de vrijheid om alleen uit te gaan van mijn eigen ervaringen en de voorkeuren die daar het gevolg van zijn. Dat betekent dat ik uitgesprokener kan zijn in mijn adviezen, maar het betekent ook dat niet iedereen op deze pagina’s zal vinden wat hij of zij zoekt. Mijn opzet is niet om elke variant van elk onderdeel te bespreken, maar om toe te lichten waarom ik voor bepaalde typen onderdelen heb gekozen of zou kiezen. Het is dan aan jou om te bepalen of die overwegingen ook op jou of op je fietsplannen van toepassing zijn.

Bagagefiets?
Wat voor de één een vakantiefiets is, is voor de ander een reisfiets. Of een toerfiets. Of een randonneur. Hoe je het ook noemt, het gaat om een fiets waarop je je spullen laadt om naar Hoenderloo of Hyderabad te fietsen. Een fiets voor jou en je bagage. Een bagagefiets dus. Dat klinkt niet al te sexy, maar dat zijn Hoenderloo en Hyderabad ook niet.

Tegen de stroom in
Bij bepaalde keuzes en adviezen ga ik tegen de stroom in. ‘De stroom’, trends op het gebied van fietsonderdelen, is grotendeels geënt op wielrennen en mountainbiken (e-bikes zijn een nog grotere trend, maar dat zijn kant-en-klaar fietsen). Al is fietsend reizen het mooiste wat er is, uiteindelijk zijn wij in vergelijking tot wielrenners en mountainbikers maar een kleine groep fietsers. Met fietsen die andere dingen doen en moeten kunnen dan racefietsen en mountainbikes. Die ‘stroom’ heeft daarom weinig met bagagefietsen te maken. Dus moet je eigenwijs durven zijn bij het samenstellen van je fiets. Fietspech krijgen op je zaterdagmorgen-bosrit is echt wat anders dan dezelfde pech midden in India. Een dag fietsen is echt wat anders dan weken of maanden elke dag op een fiets zitten. Als jij straks ergens in Noord-Noorwegen of Turkije fietst, is het jij en je fiets, zonder fietsenmaker of bezemwagen om de hoek. Dan blijkt of je thuis verstandige keuzes hebt gemaakt. Daar wil ik je bij helpen. Wees eigenwijs en kritisch – ook bij mijn adviezen – en houdt steeds in gedachten wat je straks gaat doen. Een tijdlang leven en ontdekken met een intensiteit die je nooit meer vergeet.

Stap voor stap
Een fiets kiezen in Nederland is niet eenvoudig, er zijn weinig landen waar het aanbod zo groot is. Ideaal, maar ook lastig om daar je weg in te vinden. Op onderstaande pagina’s ga ik stap voor stap mijn ideale bagagefiets samenstellen, met een uitleg over de keuzes die ik daarbij maak. Ik begin met de uitgangspunten die ik hanteer en ga dan verder met de belangrijkste onderdelen van een bagagefiets. Dat zijn niet alle onderdelen. Ik kan een pagina volschrijven over zadel- en stuurpennen, maar daar kom je vast zelf wel uit. Het gaat me vooral om de onderdelen die het karakter en het gebruik van een bagagefiets beïnvloeden. De belangrijkste onderdelen van een bagagefiets heb ik in de volgende hoofdstukken ingedeeld:

Wat is een bagagefiets? (in de maak)

Frame, wielen en spatborden (in de maak)

Stuur, remmen en zadel (in de maak)

Aandrijving en pedalen (in de maak)

Dragers en overig spul (in de maak)

Geef een reactie

Velden met een * zijn verplicht. Geen nood: je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en is niet zichtbaar voor anderen.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.