Laat voor het eten

Fietsverhalen en fietsinformatie

Langs de Rhône, aan de rand van de Povlakte

| Geen reacties

De Rhône ter hoogte van Valence.

Meivakantie. Frankrijk. Op weg naar een wokrestaurant in Montélimar – waar we de verjaardag van vriendin en oma Coby vieren – komen we langs het gare SNCF van Loriol. Daar stapte ik op 25 juli 2021 uit, na een reeks treinritten vanaf Rome, toen ik had besloten om naar huis te gaan. Niet na Rome naar Milaan fietsen, maar met de fiets in de trein naar huis. Om bij Elsbeth te kunnen zijn, bij het gesprek met de specialist. Ik stapte in Loriol uit, fietste het korte stukje naar onze familie, liet daar m’n fiets en spullen achter en nam de TGV naar Rotterdam. Dat was bijna tien maanden geleden. Inmiddels is ze er weer helemaal, mijn Elsbeth.

Dat ging er door me heen. En ook dat ik de trein weer in wilde, op datzelfde station, met m’n fiets, met een ander plan dan naar huis gaan. Ik kijk op de kaart, noord van hier (richting Lyon) ken ik het minder goed dan naar het zuiden (richting Orange en Marseille). Langs de Rhône loopt fietsroute ViaRhôna, ik ga met de trein naar Vienne (zuid van Lyon, je hoeft dan die stad niet door) en fiets langs de rivier naar het zuiden, terug naar Loriol en Le Perrier. Ik maak de track, 123 km, download de SNCF-connect app (iOS of Android) en koop een ticket omdat ik niet meer weet of Loriol een kaartjesautomaat heeft (wel). Plaats reserveren is niet nodig. Een fiets kan in de regionale treinen (de TER-treinen) gratis mee.

Ik neem de trein van 06:47 richting Lyon en Macon en ben iets voor achten in Vienne. De bakkers zijn open, ik vul m’n fietstas en zoek de Rhône op, fiets weg naar het zuiden. Langs honderd kilometer Rhône.

Voorjaar en zomerplannen. De zon op m’n armen, schoenen uit, Teva’s aan. De gedachte aan nieuwe tochten en nieuwe bestemmingen. In de maanden van het licht, de maanden dat buiten alles lijkt te kunnen. Ze zijn begonnen.

Het betekent niet dat ik m’n verhalen onderbreek. Dag 14 van m’n tocht naar Rome is nu te lezen, de dag waarop ik van Brescia naar Mantova en daar voorbij fietste. Naar de rand van de Povlakte. Ik lijk een nieuw ritme gevonden te hebben, het gaat me heel goed in Italië.

Alvast veel plezier met je fietsplannen en met de tocht die je vast gaat maken. Droom zonder remmen, maak een plan en ga, ga!

Tot snel weer.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.